Tips voor het bemesten van je tuin

Wil je je tuin aanleggen of renoveren? Trap dan niet in één van de meest gemaakte fouten! Een hoop mensen staren zich helaas blind op de mooie beplanting en vergeten de basis: een gezonde tuingrond! Zonder voldoende voeding in de bodem komen je planten niet optimaal tot bloei. Zonde toch? Het bemesten van je tuin is niet het leukste werkje. Daar kunnen we weinig aan veranderen. We kunnen het wel gemakkelijker maken voor je, door je in dit artikel wat handige tips te geven.

Wanneer moet je je tuin bemesten?

In principe hoef je je tuin slechts één keer per jaar te bemesten. Heb je een gazon of rozen? Dan kan het raadzaam zijn de ondergrond meerdere keren per jaar bemesten. Het voorjaar is de beste periode om je tuin te bemesten. Je snoeit de heesters die laat bloeien, verwijdert onkruid uit de tuin en zorgt daarna voor goede bemesting. Kijk, zo is je tuin er weer helemaal klaar voor.

Welke bemesting is het beste?

Er zijn diverse soorten mest verkrijgbaar. Zit daar nou echt verschil tussen? En welke is dan de beste? We zetten hier even wat opties voor je op een rij.

Zelf compost maken

Dit is de meest voordelige optie, maar… het vergt ook wat. Je kunt in een compostbak in je tuin plaatsen. Hier mag je vervolgens al je groente en vuil afval in gooien. Het rottingsproces zorgt voor de rest. Compost is uiteraard heel natuurlijk en verbetert de bodemstructuur zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Het nadeel van compost; het kan voor aardig wat stankoverlast zorgen. We raden deze optie dan ook eigenlijk alleen aan als je een flinke tuin hebt, zodat je je compostbak op geruime afstand van je terras kunt plaatsen.

Biologische mest versus kunstmest
Kunstmest is natuurlijk al jarenlang niet meer weg te denken in tuincentra. Bij Tuincentrum van de Hulsbeek raden we echter sterk aan voor biologische mest te kiezen. Niet alleen omdat kunstmest slecht is voor het milieu. De werking van kunstmest is ook gewoon veel minder dan die van biologische mest. Kunstmest werkt even heel effectief, maar is daarna al snel volledig uitgewerkt. Biologische mest zorgt voor een langdurig, goed doorvoede tuinaarde.

Bij Tuincentrum van de Hulsbeek bieden we de topmerken BioBasis en BioBodem 
We nemen bij Tuincentrum van de Hulsbeek nooit zo maar een merk op in ons assortiment. Ook de merken BioBasis en BioBodem zijn daarom met veel onderzoek en zorg uitgezocht. Deze biologisch producten zorgen voor een rijk bodemleven. Het zorgt voor een ‘sponseffect’ in de grond; voedingsstoffen en water worden goed opgenomen waardoor planten optimaal kunnen groeien en bloeien. De grond is met inzet van biologische bemesting ook gezonder en minder vatbaar voor ziektes. Daardoor heb je geen tot genoeg geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Professionele merken, bij Tuincentrum van de Hulsbeek ook voor particulieren
Het middel BioBasis wordt gebruikt door professionals, maar is bij Tuincentrum van de Hulsbeek in Wanroij ook verkrijgbaar voor particulieren. We zijn de enige leverancier in de regio voor dit topmerk. Het product is geschikt voor alle soorten grond. Indien nodig zijn er specifieke aanvullingen verkrijgbaar.

Bemest advies specifiek voor jouw tuin? Neem een sample mee!

Een goed gevoede bodem is doorslaggevend voor het succes van je tuin. Hoeveel je moet bemesten hangt geheel samen met de conditie van de ondergrond op het moment dat je hiermee wilt beginnen. Afhankelijk van waar je woont kan je tuin van nature bijvoorbeeld meer klei-achtig of juist zanderig zijn. Ook is het belangrijk om te weten waneer de tuinaarde voor het laatst is bemest. Iets wat lastig te achterhalen is wanneer je bijvoorbeeld bent verhuisd en de zorg van een nieuwe tuin op je neemt.

Benieuwd wat de beste keuze is voor jouw tuinondergrond? Neem dan een monstertje van de grond uit je tuin mee naar Tuincentrum van de Hulsbeek in Wanroij. Wij testen de aarde voor je en geven je op basis van onze bevindingen een advies op maat. Indien nodig kunnen we ook een uitgebreide analyse maken. Dat duurt wat langer, maar dan heb je een bemestingsadvies voor de komende twee jaar.

Moet je planten in een pot ook bemesten?

Ja. Als jouw tuin van die mooie, grote bloempotten heeft met beplanting erin, raden we je aan deze ook mee te bemesten. Planten in potten hebben maar een beperkte hoeveelheid aarde waar ze hun voedingstoffen uit moeten halen. Daarom is het ook belangrijk een bloembak of bloempot nooit te vullen met gewone tuinaarde. Pak hier echte potgrond voor. Deze is veel rijker aan voeding. Ook op het gebied van potgrond heeft Tuincentrum van de Hulsbeek een milieuvriendelijke variant. Voorheen werd er vaak tuinturf gebruikt. Dat is een fossiele grondstof die je binnenkort niet meer mag gebruiken. Wij hebben veenvrije potgrond in ons assortiment. Werkt net zo goed, maar is beter voor het milieu. Daar houden we van!

Tip: laat die bladeren maar lekker liggen!

Zie je overal blaadjes liggen en jeuken je handen om ze meteen tussen de planten uit te vissen? Helemaal niet nodig! Integendeel zelfs. Het is goed voor de grond en het bodemleven om bladeren gewoon te laten liggen. Insecten en wormen houden de aarde in goede conditie. Pieren maken kleine kanaaltjes in de grond. Zo kan er makkelijk zuurstof en vocht bij de wortels van planten komen. Bij nieuwbouwprojecten zetten wij zelfs wel eens regenwormen uit om de grond vruchtbaar te krijgen. Dus; bespaar jezelf gerust de moeite en laat je die herfstbladeren maar lekker tussen de plantjes zitten.

Liggen de bladeren op je gazon? Dan raden we wel aan ze weg te halen. Je gazon kan namelijk verstikken onder de laag verterende bladeren.