Grind & Split?

Vaak worden de termen grind en split door elkaar gebruikt. Toch zijn het 2 verschillende producten met ieder verschillende eigenschappen.

Het verschil zit vooral in de vorm. Split zijn hoekige steentje, grind heeft afgeronde vormen. Ieder heeft zijn eigen voordelen, de keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de wijze waarop je iets gaat gebruiken.

Kleur

Elke kleur heeft zijn eigen uiterlijk. Sommige geven een rustig karakter, andere zijn juist heel modern.

Zwart of grijze tinten zijn goed te combineren met natuursteen in een strakke tuin of in een oprit.

Witte soorten zorgen voor een mooie basiskleur en kunnen diverse gedeeltes samen brengen. Wit combineert goed met zwart of grijs.

Gemêleerde grind of split geeft een speelse uitstraling.

Gele steensoorten zorgen voor een warme uitstraling. Door het gele te combineren met roodbruine kleur van Cortenstaal en vergrijsd hardhout creëer je een Zuid-Europese sfeer.

Rode en oranje soorten zijn goed te combineren met straatwerk van gebakken stenen. De meeste van deze keursoorten hebben voldoende hardheid om zwaar te worden belast door bijvoorbeeld een auto.

Blauw, paars en groen combineren goed met grijze tegels in een moderne tuin.

Hardheid

Harde steensoorten worden gebruikt voor opritten/parkeerplaatsen. Hiervoor kun je gebruik maken voor Ardenner grijs split of Japanse split.

De zachtere steensoorten zijn minder geschikt als oprit. Ze zijn wel goed te gebruiken als paden of siergrind in de tuin. Hier zou je kunnen kiezen voor de Canadian Slate.

Formaat

Het formaat van grind en split is vooral afhankelijk van je persoonlijke wens en toepassing. Voor een oprit of parkeerplaats word vaak het formaat 6 en 20mm gebruikt. Dit is namelijk fijn om overheen te lopen of te rijden met fiets of auto. Het is wel aan te raden om grindmatten te plaatsen zodat er meer stabiliteit word gecreëerd. Voor sierafwerking gebruikt met vaak een wat grotere steen.

Diverse soorten zijn bij ons te verkrijgen in zakken van 20 kg.

Canadian