Breng biodiversiteit in je tuin!

Natuurlijk is het belangrijk om zelf van je tuin te kunnen genieten. Een fijn terras waar je een lekker drankje kunt drinken terwijl de kinderen op het gras spelen. Of genieten van het kalmerende geluid van water dat via een waterornament in je vijver vol kleurrijke vissen stroomt. Maar terwijl je geniet, ben je nooit alleen in de tuin. Vogels, vlinders en insecten houden je altijd gezelschap in de tuin. Misschien komt zelfs een egel of eekhoorn wel een bezoekje brengen. Als tuineigenaar heb je veel invloed op de biodiversiteit in je tuin. Maak jij je tuin ook aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels? Hier lees de tips die je helpen om de biodiversiteit in jouw tuin te verhogen. Tegels eruit, groen erin!

Welke planten trekken vlinders en bijen?

Bloemen zijn erg belangrijk voor insecten zoals vlinders en bijen. Ze voorzien van het noodzakelijke stuifmeel en nectar om te overleven. Bij het verzamelen van deze stoffen zorgen ze voor de bevruchting van planten. Daarom zijn ze zo belangrijk voor ons ecosysteem. Maar zoals je wellicht weet gaat het niet zo goed met de populatie van bijen en vlinders in Nederland. Tijd om er wat aan te doen! Niet iedere bloem heeft waarde voor bijen en vlinders. Een gemakkelijke vuistregel; kijk of je de meeldraden en stamper kunt zien. Bij sommige overgecultiveerde bloemen zal je merken dat je deze niet kan zien. Kies in plaats daarvan liever voor de meer botanische planten zoals;

  1. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  2. IJzerhard (Verbena bonariensis)
  3. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  4. Vlambloem (Phlox Paniculata-groep)
  5. Lavendel (Lavandula angustifolia)
  6. Herfstaster (Aster novi-belgii)
  7. Koninginnekruid (Eupatorium maculatum)
  8. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  9. Marjolein (Origanum laevigatum)
  10. Vlinderstruik (Buddleja davidii)

Uiteraard wil je ook dat je tuin er mooi uit ziet. Wil je advies om te zorgen dat je tuin vlinders en bijen aantrekt, maar ook de uitstraling krijgt waar jij naar zoekt? Bij Tuincentrum van de Hulsbeek hebben we geen verkopers, maar adviseurs, met hoveniers ervaring. Zij kunnen jou perfect adviseren zodat je de beste keuze maakt voor jouw tuin. Gebaseerd op het visuele plaatje, maar ook kijkende naar de ondergrond en de hoeveelheid daglicht die de planten in jouw tuin krijgen. Kom gewoon even langs in onze winkel in Wanroij!

Wil je meer vogels in de tuin?

Sommige bomen en struiken bieden voedsel voor vogels. Logischerwijs krijg je vanzelf meer vrolijke fluiters in je tuin als je hier rekening mee houdt bij het kiezen van je beplanting. Fruitbomen geven bloesem als voeding voor insecten, ook zijn de vruchten en zaden ideaal voor vogels. De gewone vlier, Gelderse roos, kardinaalsmuts, hazelaar en duindoorn zijn bomen en of struiken waar je vogels erg blij mee maakt. Met de hazelaar maak je je tuin ook nog eens aantrekkelijk voor eekhoorntjes. Daarnaast is het ook nog is een erg aantrekkelijke plant. De struik heeft mooi hartvormig blad en krijgt bloemetjes die in zachtgele trosjes bloeien. De hazelnoten zijn in oktober rijp. Naast de eekhoorn vindt ook de Vlaamse gaai, boomklever en de grote bonte specht een hazelnootje op zijn tijd erg lekker.

Je kan natuurlijk vogelhuisjes ophangen. Maar als je dat minder aantrekkelijk vind, biedt een boom natuurlijk ook een perfect plekje voor vogels in bescherming te zoeken en een nestje te maken. Vogels zullen met name kiezen voor een boom met dichte begroeiing voor meer beschutting van vijanden.

Water in je tuin brengt biodiversiteit

Water en waterplanten zijn perfect voor de biodiversiteit in je tuin. Ze trekken allerlei soorten kleine insecten aan. Een vijver in je tuin is in dat opzicht dan ook zeker een aanrader. Zorg dat het water in beweging blijft met een pomp of waterornament. Dan trekt je vijver in de zomer geen muggen aan. Want dat zijn nou net het soort insecten die we liever niet in de tuin zien.

Overigens zal het plaatsen van een vijver je ook helpen als je graag meer vogeltjes naar je tuin wilt lokken. Vijvers bieden een plek om te drinken en te wassen. Zelfs een kleine vijver kan al veel doen. Tuincentrum van de Hulsbeek is gespecialiseerd in vijvers en alles wat daar bij komt kijken. We hebben een breed assortiment voor grote en kleine vijvers. Kortom; hoe je tuin er ook uit ziet, als je graag een waterelement wil toevoegen aan je tuin zal je bij ons zeker slagen.

Laat die bladeren lekker liggen

Insectenhotels zijn erg populair. Ze zien er ook hartstikke leuk uit en doen zeker hun werk. Maar wist je dat je het jezelf ook een stuk gemakkelijker kan maken door gewoon iets minder op te ruimen in je tuin? Laat een blok hout maar een op natuurlijke manier rotten in je tuin. Het is een paradijs voor insecten! Is het herfst en is je tuin bezaaid met bladeren? Laat deze gerust tussen de planten liggen! Door het rottingsproces is het een belangrijke voedingsbodem voor zowel insecten als je planten. Je maakt er eigenlijk gewoon compost mee, waar je planten beter van groeien. De bladeren op je gazon raden we aan wel weg te halen.

Breng mee biodiversiteit in je tuin met Tuincentrum van de Hulsbeek

Vind je die bladeren op de grond maar rommelig? Bij Tuincentrum van de Hulsbeek hebben we ook meerdere insectenhotels in ons assortiment. Zo kun je je tuin insectvriendelijk én visueel aantrekkelijker maken in één keer. Kom je gerust even langs!

Biodiversiteit in je tuin verhogen? Tuincentrum van de Hulsbeek helpt je!

Bij Tuincentrum van de Hulsbeek lopen geen verkopers rond, maar adviseurs van hoveniers ervaring. Wij proberen je niet een zo vol mogelijk winkelmandje aan te slepen maar geven je eerlijk en persoonlijk advies. Zodoende hebben we door de jaren heen een tevreden en terugkerende klantenkring opgebouwd. Iets waar we trots op zijn. Wil jij ook graag geadviseerd worden door een specialist die samen met jouw voor het mooiste resultaat wilt gaan? Kom eens langs in onze winkel in Wanroij of maak een afspraak voor een persoonlijk advies.

Persoonlijk advies: wij nemen echt de tijd voor je.

Wil je je tuin eens flink onder handen nemen maar schrik je een beetje van alles waar je op moet letten? Heel begrijpelijk. Je doet het ook niet iedere dag! Gelukkig hebben wij vaker met dit bijltje gehakt. Wij voorzien je van advies op maat zodat je jouw droomtuin kan realiseren. Je kan altijd spontaan binnenlopen maar het is ook mogelijk een afspraak met één van onze specialisten in te plannen. Dan gaan we met een lekker kopje koffie samen aan tafel zitten en nemen we jouw plannen helemaal door. Gewoon vrijblijvend, als service van de zaak.