Vijverplanten plaatsen? Hou rekening met deze zes zones!

Een bloeiende, goed functionerende vijver is rustgevend en aantrekkelijk maar ook goed voor de biodiversiteit. Vijverplanten, ook wel waterplanten genoemd, hebben een dubbele functie in je vijver. Naast een mooie uitstraling zorgen ze namelijk ook voor zuurstof in het water. Vijverplanten zijn daarom onmisbaar voor een goede kwaliteit vijverwater. Hier vertellen we je meer over de zes zones waar je rekening mee moet houden als je vijverplanten wilt uitkiezen en plaatsen.

Een vijver is verdeeld over zes zones

We verdelen een vijver in zes zones. De zones geven een indicatie over de diepte van de vijver. Op het etiket van een vijverplant vind je de zoneaanduiding. Zo weet je welke planten, waar in je vijver horen.

Hou bij het plaatsen van je vijverplanten altijd goed rekening met de zes zones waarin we een vijver verdelen - Tuincentrum van de Hulsbeek

Zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten zijn vijverplanten die rondom de vijver staan. In principe staan ze in normale tuinaarde. Bij een stevige regenbui zal de vijver de grondwaterstand van aarde bij de oever wel snel verhogen. De planten moeten goed tegen een vochtige ondergrond kunnen. We raden aan om oeverplanten qua vorm en hoogte zo te kiezen, dat er een gelijke overgang naar de rest van de vijverbeplanting ontstaat.

Tip voor een natuurlijke overgang van oeverplant naar vijver:

Je kunt onder andere een mooie overgang maken door een laagje keien aan te brengen, dat in de vijverrand doorloopt. Met deze keien kun je ook gemakkelijk de folierand of de rand van de vaste kuip camoufleren. Je kunt de oeverplanten gewoon tussen de keien plaatsen. Daardoor lijkt het alsof de planten het water ingroeien. Zo creëer je een heel natuurlijk effect.

Zone 2: Moerasplanten

Het klinkt misschien wat exotisch; moerasplanten. Deze horen in zone 2 van de vijver; het gedeelte direct na de vijverrand. Deze grond staat net onder een laagje water en is dus moerassig. Voor deze planten is aan standplaats van 0 tot 15 cm onder water een prima omgeving om te groeien. Bij aankoop van moerasplanten zul je zien dat er altijd een tolerantie voor de waterdiepte is aangegeven.

Tip: plaats snel groeiende moerasplanten in vijvermanden voor minder onderhoud!

Het is belangrijk om moerasplanten goed te onderhouden zodat deze niet door elkaar gaan groeien. Sommige moerasplanten groeien erg snel. Het kan in dat geval slim zijn om de planten in vijvermanden te plaatsen. Deze manden vul je met vijveraarde of substraat en dek je af met grind. Op deze manier voorkom je dat de snelgroeiende moerasplanten voor een grote warboel zorgen.

Van de Hulsbeek heeft veel ervaring met het aanleggen van vijvers en kan je praktische tips geven om het juiste effect te creeren
Laat je door onze specialisten adviseren voor een gezonde en sfeervolle vijver - Tuincentrum van de Hulsbeek in Wanroij

Zone 3: Waterplanten

Na de moerasplanten zijn de echte waterplanten aan de beurt. Zoals je ziet op de afbeelding hierboven staan de planten in zone 3 onder een aanzienlijke laag water. Deze planten moeten met de wortels onder water staan. Ze mogen tot ongeveer 40 cm onder water geplaatst worden. Eventueel kun je wederom gebruik maken van vijvermanden om het onderhoud eenvoudiger te maken.

Tip: spreek één van onze adviseurs aan voor advies om miskoop te voorkomen!

De planten die je in zone 3 plaatst moeten geschikt zijn voor de diepere delen van de vijver, willen ze gezond blijven. Hou het etiket goed in de gaten wanneer je je vijverplanten uitzoekt of laat je goed adviseren. Bij van de Hulsbeek hebben we veel expertise in huis als het gaat om vijverplanten. Spreek ons gerust even aan als je onze locatie in Wanroij bezoekt! We kijken graag met je mee om te zorgen dat jouw vijverplanten gezond blijven én je het effect creëert waar je naar zoekt.

Zone 4: Waterlelies

In zone 4 komen we onder andere de altijd populaire waterlelies tegen. Waterlelies wortelen op de bodem van de vijver en geven de voorkeur aan rustig, stilstaand water. Waterlelies zorgen voor schaduwpartijen onder hun bladeren, waardoor algengroei wordt tegengegaan. Schijnt het zonnetje overdag? Dan is de waterlelie een genot om naar de kijken. Bij somber weer en als de zon is ondergegaan zal de bloem zich sluiten.

Tip: waterlelies kunnen in 40 tot maar liefst 120cm diep water geplaatst worden. Let goed op welke type waterlelie je koopt!

Hoe diep de waterlelie geplaatst moet worden verschilt per soort. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten. Daardoor is er vrijwel voor iedere tuin een passend type waterlelie te vinden. Laat je goed adviseren! Waterlelies worden meestal in vijvermanden geplant en zo op de bodem van de vijver, bak of kuip gezet.

Zone 5: Zuurstofplanten

De naam zegt het al; deze planten zijn nodig om voor voldoende zuurstof in het vijverwater te zorgen. Zuurstofplanten voelen zich, net als de waterlelies, thuis in de diepere delen van de vijver. Zuurstofplanten halen grote hoeveelheden voedingstoffen uit het water en zorgen daarmee voor voedselarm vijverwater. Algen krijgen daardoor weinig kans. Algen zijn niet per definitie schadelijk voor je vijver en hebben zeker nut. Te veel algen zijn echter wel schadelijk voor de kwaliteit van je vijver water. Het vinden van een goede balans is dit belangrijk.

Tip: voorkom een rottende vijverbodem met zuurstofplanten!

Zuurstofplanten produceren dus zuurstof. Zuurstof wordt voor een groot deel door het water opgenomen. Het water wordt daarmee dus zuurstofrijker, wat zorgt voor een afbreekproces van natuurlijk afvalmateriaal in de vijver. Het voorkomt rotting in de bodemlagen en houdt je vijver gezond. Zuurstofplanten zijn verkrijgbaar als opgepotte planten en als losse bosjes. Je kunt de bosjes planten in manden met vijveraarde of substraat plaatsen. Je dekt de mand daarna af met grond. We adviseren om vijf bosjes per m3 te plaatsen.

Zone 6: Drijfplanten

Het zal je niet verrassen; deze planten plaats je niet op de bodem maar drijven op het oppervlak van je vijver. Je legt ze gewoon op het water. Lekker makkelijk! Drijfplanten vervullen een belangrijke rol in je vijver. Ze verminderen de invloed die zonlicht heeft op de kwaliteit van je vijverwater. Hierdoor wordt algengroei tegen gegaan.

Tip: voorkom dat drijfplanten je vijver overnemen en het hele wateroppervlak afdekken!

Drijfplanten kunnen zich snel vermeerderen. Haal dus om de zo veel tijd wat planten uit de vijver om te voorkomen dat je vijver helemaal dichtgroeit. We raden aan om altijd 2/3 van het wateroppervlak vrij te houden van bedekkende planten. Gooi de overtollige drijfplanten in de vuilcontainer en niet in de sloot! Zo houden we ook de biodiversiteit buiten jouw tuin op peil.

Van de Hulsbeek heeft adviseurs met hoveniers kennis in huis die je volledig kunnen adviseren over het correct aanleggen van een vijver
vijvers zijn ingedeeld in zes zones. Deze helpen je bij het planten van vijverbeplanting. Van de Hulsbeek adviseert je hierover

Tuincentrum van de Hulsbeek is gespecialiseerd in vijvers!

Bij Tuincentrum van de Hulsbeek lopen geen verkopers rond, maar adviseurs met hoveniers ervaring. Wij geven je eerlijk en persoonlijk advies. Zodoende hebben we door de jaren heen een tevreden en terugkerende klantenkring opgebouwd. Iets waar we trots op zijn. Wil je graag geadviseerd worden door een specialist die samen met jou voor het mooiste resultaat wil gaan? Kom naar onze winkel in Wanroij of maak een afspraak voor persoonlijk advies.

Persoonlijk advies: wij nemen de tijd voor je

Wil je een vijver aanleggen maar schrik je een beetje van alle zaken die daarbij komen kijken? Heel begrijpelijk. Je doet het ook niet iedere dag! Gelukkig hebben wij vaker met dit bijltje gehakt. Of je nu gaat voor een moderne, natuurlijke of Oosterse stijl vijver; wij voorzien je van advies op maat zodat je jouw droomvijver kan realiseren. Je kan altijd spontaan binnenlopen maar het is ook mogelijk een afspraak met één van onze specialisten in te plannen. Dan gaan we met een lekker kopje koffie samen aan tafel zitten en nemen we jouw plannen helemaal door. Gewoon vrijblijvend, als service van de zaak.