Zo onderhoud je je vijver in het voorjaar.

Een vijver onderhouden is minder werk dan je zou verwachten. Als je vijver goed is aangelegd en je de juiste vijverplanten hebt geplaatst zal deze in principe uit zichzelf goed functioneren en relatief weinig onderhoud vergen. Wel is het belangrijk om de kwaliteit van je vijverwater altijd goed in de gaten te houden. Zo kun je er tijdig op in spelen als om wat voor reden dan ook ingrijpen nodig is. Daarnaast is twee keer per jaar actie vereist. In de winter zul je enkele gevoelige planten een winteronderkomen moeten geven en de vijver mogelijk afdekken met een net om bladinval te voorkomen. In het voorjaar begint de grote schoonmaak. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Controleer de kwaliteit van je vijverwater

Hou allereerst in de gaten dat er het hele jaar door voldoende water in je vijver staat. Vijverwater kan op warme dagen snel verdampen. Ook raden we aan de kwaliteit van je vijverwater te testen op PH-waarde (de zuurgraad) en de GH-waarde (de hardheid). Dit laatste is met name van belang na een aantal regenachtige dagen. Een forse regenbui kan direct effect hebben op de zuurgraad van je vijverwater.

Je vijver komt tot leven in de lente

In de lente komt het leven in je vijver weer op gang. Zowel in het water als op de oever verschijnt weer wat groen en ook de vissen in het water worden weer wakker. Mogelijk is in de winterperiode je vijver wat dichtgegroeid. Het is belangrijk deze beplanting, die mogelijk op de gevoelige oeverplanten ligt, te verwijderen zodra de temperatuur dit toelaat.

Vijverplanten snoeien

Kijk goed naar je vijverplanten en haal de delen die zijn afgestorven weg. Zorg daarbij dat je nieuwe groeineuzen niet beschadigd en knip dus niet te diep weg. In het water hangend, dood materiaal, zoals het blad van de gele Lis, moet ook worden verwijderd. Op deze manier schoon je je vijver op.

Is je vijveraarde voldoende gevoed?

Vaste planten kun je nu ook delen en opnieuw inplanten in ververste, voedzame vijveraarde. Zet je planten met nieuwe grond in de vijver? Maak de grond dan van tevoren goed nat. Dan gaan manden niet drijven en grond spoelt er niet uit. Overweeg ook het gebruik van Bio Korrel. Deze korrels zijn de basis voor een gezonde voedingsbodem in de vijver. Bio korrels voorkomen rotting van de wortels van de zuurstofplanten die geheel onder water staan. Ook helpt het de wortel beter te groeien. Bio korrel onttrekt ook fosfaat aan het water. Dit zorgt voor een ideaal microbiologisch evenwicht in de vijver, waarbij de planten voedingstoffen absorberen met zuurstofrijk water tot gevolg.

De waterlelies mogen er weer in!

Waterlelies die buiten de vijver hebben overwinterd kunnen het water weer in. Gevoelige planten die je in de winterperiode in diep water hebt gezet mogen weer op hun normale plek terug. Controleer tegelijkertijd je vijver ook meteen even op eventuele beschadigingen en vuil op de bodem. Doe dit niet te vroeg in het jaar, want als het water nog te koud is bestaat de kans dat er nog vissen op de bodem van de vijver verblijven.

Hou de hoeveelheid algen in de gaten

De vijverpomp mag ook het water weer in. Het biofilter moet worden schoongemaakt en zo nodig opnieuw gestart. In het begin van de lente zijn de zuurstofplanten nog onvoldoende actief. Dit telijk er wel de nodige voedingsstoffen in het water zitten. Zweefalg en andere alg soorten grijpen dan al snel hun kans om zich te vermenigvuldigen. Meestal trekt de natuur dit al vrij snel zelf weer recht. Mocht het te lang duren dan kun je zelf ingrijpen. Draadalg moet je uit de vijver vissen en zweefalg kan met UV-filters worden verwijderd.

GH-waarde van het vijverwater testen

Test in het voorjaar de waterkwaliteit op GH-waarde. De GH-waarde van je vijverwater zegt iets over de hoeveelheid mineralen die in het water zitten. Deze waarde moet het hele jaar zo rond de 12 liggen. Vaak is de waarde echter te laag. Dit kan je verhogen met een natuurlijk vijver onderhoudsmiddel, zoal GH Plus. Ook raden we aan om in het voorjaar wekelijk de juiste bacteriën toe te voegen voor een goed biologisch evenwicht in je vijver.

Vissen voeren

Vanaf een watertemperatuur van 12 graden mag je de vissen weer voorzichtig gaan voeren. Controleer ook even of ze nog gezond zijn en geen afwijkend gedrag of aantastingen vertonen.

Tuincentrum van de Hulsbeek is gespecialiseerd in vijvers!

Bij Tuincentrum van de Hulsbeek lopen geen verkopers rond, maar adviseurs van hoveniers ervaring. Wij proberen je niet een zo vol mogelijk winkelmandje aan te slepen maar geven je eerlijk en persoonlijk advies. Zodoende hebben we door de jaren heen een tevreden en terugkerende klantenkring opgebouwd. iets waar we trots op zijn. Wil jij ook graag geadviseerd worden door een specialist die graag samen met jouw voor het mooiste resultaat wilt gaan? Kom eens langs in onze winkel in Wanroij of maak een afspraak voor een persoonlijk advies.

Persoonlijk advies: wij nemen echt de tijd voor je.

Wil je een vijver aanleggen maar schrik je een beetje van alle zaken die daarbij komen kijken? Heel begrijpelijk. Je doet het ook niet iedere dag! Gelukkig hebben wij vaker met dit bijltje gehakt. Of je nu gaat voor een moderne, natuurlijke of Oosterse stijl vijver; wij voorzien je van advies op maat zodat je jouw droomvijver kan realiseren. Je kan altijd spontaan binnenlopen maar het is ook mogelijk een afspraak met één van onze specialisten in te plannen. Dan gaan we met een lekker kopje koffie samen aan tafel zitten en nemen we jouw plannen helemaal door. Gewoon vrijblijvend, als service van de zaak.