Tuinontwerp maken? Tuincentrum van de Hulsbeek helpt je!

Het is al lange tijd geleden bewezen dat een tuin ons helpt te ontspannen. Hoe meer groen, hoe minder stress. In de zomer genieten we van heerlijk geurende bloemen, in de laatste maanden van het jaar kijken we reikhalzend uit naar dat mooie laagje sneeuw over onze winterharde beplanting. Klinkt goed, zo’n tuin waar je het hele jaar van kunt genieten. Toch? Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan; zo’n tuinverbouwing? Er komt best wat bij kijken om te zorgen dat alles goed op elkaar aansluit en je zorgvuldig gekozen planten niet afsterven. Wil je kostbare fouten voorkomen? Begin dan met het maken van een goed tuinontwerp. Bij Tuincentrum van de Hulsbeek hebben we een achtergrond in de hoveniers wereld. We kunnen daarom goed adviseren.

Stap 1 bij het maken van een tuinontwerp.

Een goed tuinontwerp moet aansluiten bij je persoonlijke wensen. Stap één is daarom meteen een hele leuke; maak een wensenlijstje! Probeer je nog even niet te beperken door na te denken over de uitvoering van je plannen. Schrijf eerst alles op wat in je opkomt en vraag je mede tuingenieters vooral om dit lijstje aan te vullen. Zo kom je weer tot nieuwe inzichten!

Waar moet je dan zoal aan denken? Misschien heb je kleine kinderen en wil je ze graag een plek geven om te kunnen spelen. Of organiseer je graag etentjes voor vrienden en lijkt een groot terras met een buitenkeuken je helemaal geweldig. Hoe leuk zou het zijn als je in die buitenkeuken dan ook nog eens groenten uit je eigen moestuin kan grillen? Bedenk wat “in de tuin genieten” voor jou betekent.

Wat irriteert je in een tuin?

Nadat je je wensenlijstje hebt gemaakt weet je precies wat je wél wilt. Maar net zo belangrijk is wat je zeker niet wil! Erger je je bijvoorbeeld aan het aanzicht van containers in de tuin? Heb je een hekel aan onkruid wieden? Krijg je al buikpijn bij de gedachte dat je het gras in de zomer wekelijks moet maaien? Geen zorgen. Er zijn mogelijkheden om dit zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te doen, zonder dat dit betekent dat je je hele tuin hoeft te betegelen. Maar schrijf ook deze punten wel op. Een lijstje met pijnpunten helpt je om kostbare missers in je tuinontwerp te voorkomen.

Een moodboard van je droomtuin

De één is helemaal verliefd op een Engelse tuin terwijl de ander veel liever het ying yang effect van de Oosterse stijl in zijn tuin creëert. Smaken verschillen. Er is geen goed of fout wat dat betreft. Het is wel aan te raden om voor één bepaalde stijl te kiezen. Anders loop je het risico dat je tuin er onsamenhangend uitziet. Snuffel eens rond op Pinterest of pak de schaar en ga los met een stapeltje tijdschriften. Ook een bezoek aan een botanische tuin kan inspiratie geven. Maak foto’s van wat je aanspreekt. Dat hoeven niet meteen foto’s van een volledige tuin te zijn. Misschien zie je een specifieke plant, boom of vijver die je aanspreekt. Zo wordt het beeld van je droomtuin al steeds concreter.

Hoe duurzaam is jouw droomtuin?

Het klimaat verandert. In het ontwerp van je tuin kun je daarom denken aan oplossingen waarmee je de natuur een handje helpt. Denk bijvoorbeeld aan beplanting waar de vlinders en bijen gelukkig van worden. Een insecten hotel (dat ook nog eens een leuke eyecatcher kan vormen) of een watervriendelijke tuin. In het artikel ‘Breng biodiversiteit in je tuin!’ lees je meer over dit onderwerp.

Voor je gaat ontwerpen: meten is weten!

Nu wordt het dan toch echt tijd om die grootste plannen concreet te maken. Meten is weten. Begin daarom eerst met opmeten van je tuinoppervlak. Hou hierbij ook rekening met vaste objecten waar je in uw ontwerp niet omheen wil of kan zoals een schuur, een openzwaaiende tuindeur of een vijver die je graag wilt behouden. Teken dit allemaal nauwkeurig uit. Een ruitjespapier helpt je om het geheel correct op schaal in te tekenen. Vergeet de schuttingen niet en geef duidelijk aan waar je tuin eindigt en je woning begint. Zo voorkom je dat je een ontwerp maakt dat op papier geweldig oogt, maar in de praktijk al het daglicht uit je woning haalt.

Hoe is de huidige tuinaarde?

Er zijn zaken waar iedereen rekening mee moet houden voor hij aan het ontwerpen van zijn of haar tuin begint. Ongeacht welke stijl je kiest. Het succes van je tuinwerkzaamheden valt of staat bij een goede voorbereiding dus neem hier echt voldoende tijd voor. De twee belangrijkste zaken waar je goed op moet letten voor je gaat ontwerpen;

  • Hoe is de huidige staat van de grond in mijn tuin
  • Wanneer en waar is er zonlicht in mijn tuin.

Laten we met dat eerste punt beginnen; het onderzoek van de grond in je tuin. Verschillende beplantingen hebben vaak ook een verschillende soort ondergrond nodig. De ene plant heeft een rijk gevoede basis nodig terwijl de andere plant het niet zal overleven wanneer het regenwater onvoldoende wordt afgevoerd. Heb je momenteel een klei ondergrond of zit er nagenoeg geen voeding (meer) in de bodem? Dan kunt je twee dingen doen; je tuinontwerp volledig afstemmen op de ondergrond van uw tuin, of een flinke laag grond uit je tuin vervangen. Zie het als het aanleggen van een fundering; als deze niet stevig is gaat je tuin niet floreren.

Tuincentrum van de Hulsbeek kan je helpen om de huidige status van je tuinaarde te bepalen. Neem een sample mee naar de winkel. We kunnen de aarde voor je onderzoeken de samenstelling van de aarde en kunnen voor je meten in hoeverre de bodem goed gevoed is. Meer weten? Neem gerust even contact met ons op.

Waar komt het zonlicht in je tuin

Heb je een mooie aster gezien? Let dan wel op dat je deze niet op een schaduwrijke plek in je tuin plaatst. Kruip even in de huid van een documentaire maker en observeer je tuin; wanneer staat welke gedeelte vol in de zon? Welke plekken zijn echte schaduwplekken, halfschaduwplekken en welke plekken reserveren we voor de zonaanbidders onder de planten? Maak hier aantekeningen van en teken ook dit (eventueel met een afwijkende kleur) in op je basis tekening. Dit mag je gewoon met vlekken of cirkels aangeven overigens hoor; dit komt niet op de centimeter nauwkeurig. Bedenk bij deze stap trouwens ook meteen wat een fijn plekje zou zijn voor een terras!

Oké, tijd om je ontwerp in te vullen!

Je hebt je huiswerk gedaan. Je weet wat je prettig en minder prettig vindt aan een tuin. Je weet welke sfeer je nastreeft. Je hebt bekeken wat wel en niet mogelijk is op basis van je huidige tuinaarde en het zonlicht in je tuin. Nu is het dan eindelijk tijd om je creativiteit de volle ruimte te geven. Je bent klaar om een eerste tuinontwerp te maken! We raden je aan hiervoor een kalkpapier te pakken. Dit is een semi-doorzichtig papier waardoor je de lijnen van je basis ziet, zonder dat je hierop aanpassingen hoeft te maken. Zo kun je nog eens een keer een foutje maken zonder dat je steeds helemaal opnieuw moet beginnen. Wel zo praktisch.

Probeer niet meteen te verdwalen in details. Je hoeft nog niet direct uit te schrijven welke bodembedekker of exact welk siergras je wilt kiezen. We raden je aan eerst een globaal ontwerp te maken. Hierbij teken je bijvoorbeeld uit aan waar het terras komt en hoe groot je dit wilt maken. Wil je een boom? Waar komt deze? Vergeet ook de hoge beplanting niet en denk na over de praktische zaken zoals de opberging van de kliko’s. Kortom; vergeet je wensen lijstje en je lijstje met irritatie punten niet erbij te pakken!

Vind je deze stap een beetje lastig? Geen nood! Kom langs bij Tuincentrum van de Hulsbeek of maar een afspraak voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek. Je helpen je graag!

Hou goed rekening met de zichtlijnen in je tuin

Hou bij het ontwerpen goed rekening met de belangrijkste zichtlijnen in uw tuin. Voorkom dus dat je vanuit je woonkamer direct tegen een grote, groene “muur” van planten kijkt. Een doorkijkje tussen de beplanting in kan zorgen voor meer dynamiek terwijl een slim geplaatste border ervoor zorgt dat de trampoline niet meer zichtbaar is. Probeer te visualiseren hoe je tuinontwerp eruit zou zien wanneer je er doorheen loopt of ergens gaat zitten.

Uw tuinontwerp definitief maken.

Daag jezelf uit om een aantal compleet verschillende ontwerpen te maken. Vaak kom je zo toch weer tot nieuwe ingevingen. Laat anderen ook met je meekijken. Wellicht zien zij iets waar jij overheen had gekeken. Weet u zeker dat je tevreden bent over de vlakverdeling van je tuin? Dan kun je je ontwerp gaan finaliseren. Dit is de stap waarbij je concreet gaat uitzoeken exact welke plant, waar komt te staan. Kies je voor keramische tegels of toch voor klinkers? En welke tuinverlichting ga je kiezen?

Planten uitzoeken? Hanteer deze checklist:
  • welke type beplanting (bodembedekker, hoge beplanting, etc)
  • benodigde hoeveelheid zonlicht
  • benodigde ondergrond
  • sfeer (vergeet je moodboard niet!)
  • vaste beplanting of jaarbloeier
  • je budget

De keuze is reuze. Klinkt het als (te) veel werk? Kom langs bij Tuincentrum van de Hulsbeek of maar een afspraak voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek. Je helpen je graag!