Snoei tips

Om de beplanting en bomen in je tuin gezond en een beetje geordend te houden, is het goed om te snoeien. Met welk gereedschap kun je dit het beste doen? Wanneer is de ideale tijd om een boom of struik te snoeien? Bij snoeien komen wat regeltjes kijken die ook nog eens verschillen per soort beplanting. Om het makkelijker te maken hebben we hier wat aandachtspunten voor je op een rijtje gezet!

Het snoeien van bomen

Knotboom snoeien
Een knotboom kan het best worden gesnoeid tussen november en februari. Op dat moment zitten er namelijk geen bladeren aan de boom waardoor het zicht een stuk beter is. Het snoeien van een knotboom noem je ook wel ‘knotten’. Knotten is het afzagen van de tak tot aan de knot. Wanneer er niet goed geknot wordt dan is er een kans dat takken zelfstandig naar beneden komen, dit is gevaarlijk en niet goed voor de stam. Een knotboom hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden.

Leibomen snoeien
Leibomen snoei je vanaf eind oktober tot eind februari. De bladeren zijn dan van de takken gevallen waardoor het zicht beter is. Snoei de verticale of afwijkende takken terug tot op de liggende takken. Snoei ze terug tot 3-5 cm van deze horizontale ‘leggers’. Doe je dat niet dan worden de verticale takken te dik. In het voorjaar groeien aan de horizontale takken weer nieuwe scheuten.

Juiste manier van snoeien
Bij het snoeien van een boom breng je in feite wonden aan. Een boom gaat dan vervolgens ook ‘bloeden’. Het bloeden van een boom gaat over het vocht wat een boom verliest. Daarnaast kost het genezen van die wonden de boom energie. Om deze reden raden wij aan om niet meer dan 20% weg te snoeien. Wanneer je meer weg snoeit bestaat de kans dat de boom minder mooi geneest.

Het snoeien van struiken

Naast bomen zullen er vast ook struiken in jouw tuin staan. Ook deze hebben verzorging nodig. Vooral het snoeien is erg belangrijk voor een struik, de periode waarin jouw struiken gesnoeid moeten worden kunnen alleen flink uit elkaar lopen.

Januari en Februari
Tijdens de eerste maanden van het jaar begin je rustig met snoeien. Zomerbloeiende heesters snoei je dan bijvoorbeeld al voorzichtig in vorm. Wanneer je een zomerbloeiende struik in deze periode voorzichtig snoeit dan stimuleert dit de groei van het jonge hout. In deze maanden raden we je ook aan om de heesters te snoeien.

Maart en April
Doorbloeiende rozen mag je vanaf de eerste week van maart, als het niet vriest, 3 a 5 ogen vanaf de grond snoeien. Zomerbloeiers snoei je na de bloei. Zo snoei je Winterjasmijn bijvoorbeeld tot op 3-4 bladpaarogen en Lavendel vanaf half maart tot begin april. De Caryopteris snoei je half maart, mits het niet vriest, net als de populaire Pluimhortensia. Een Vlinderstuik mag je vanaf half maart tot eind april snoeien tot op een of twee knoppen.

Mei en Juni
In de maanden mei en juni hebben je struiken net iets meer aandacht nodig. Niet alleen moet de opgelopen vorstschade behandeld worden maar ook foutief groeiende scheuten moeten worden verwijderd. In de rest van de zomerperiode dient je aandacht uit te gaan naar uitgebloeide struiken. Deze moeten samen met de hagen gesnoeid worden. Zorg je dat hagen uiterlijk half juni gesnoeid hebt. Daarna krijgen ze namelijk een nieuwe groei impuls. Mei-juni is ook de tijd om de Buxus te snoeien. Vanaf deze periode kunnen ook de fruitbomen worden gesnoeid. Dit hangt echter wel af van het type fruitboom.

Informeer gerust even bij de adviseurs van Tuincentrum van de Hulsbeek voor meer informatie!

September en oktober
Tijdens deze maanden zijn de hogere struiken aan de beurt. Je haag kan in deze periode vaak wel een tweede kappersbeurt gebruiken.

Heb je een Acer, Berk of Haagbeuk? Deze bomen moeten nu echt gesnoeid worden. Net als de notenbomen.

November en december
In november en december hoeft er niet echt omgekeken te worden naar de struiken in je tuin. Vanaf november tot in het voorjaar kunnen bladverliezende hagen wel worden gesnoeid. Mochten er groen blijvende hagen in je tuin staan, dan mogen deze niet gesnoeid worden tijdens deze periode van het jaar. Bomen kunnen in deze periode wel gesnoeid worden. Dan kunnen wonden aan de boom nog mooi helen voordat het voorjaar weer aanbreekt.

Alles wat je nodig hebt om goed te snoeien!

Of je een snoeischaar, takkenschaar of zelfs een zaag moet gebruiken hangt af van de dikte van de takken. Belangrijke is dat het gereedschap wat je gebruikt, scherp is. Door scherp gereedschap te gebruiken maak je nette snedes. De wonden die je creëert kunnen zodoende goed herstellen. Als je bot gereedschap gebruikt vergroot je de kans op ziekten en infecties aan je boom of struik via de snoei wonden. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Bij Tuincentrum van de Hulsbeek hebben we adviseurs. We bieden een breed assortiment aan tuingereedschap en adviseren je bij iedere snoei-klus. Ook voor planten en bomen ben je natuurlijk bij ons aan het juiste adres. Kom dus snel even kijkje nemen bij ons tuincentrum in Wanroij! Je kunt altijd spontaan bij ons binnenlopen of een afspraak inplannen bij een van onze specialisten.